TÁJÉKOZTATÓ A ZÖLDHULLADÉK GYŰJTÉSRŐL

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről szóló 32/2015(X.28.) önkormányzati rendelete zöldhulladék gyűjtés és szállításra vonatkozó rendelkezései 2020. április 18-tól módosultak az alábbiak szerint:

1. A zöldhulladék szállítás 2020. április 1. és november 30. közötti időszakban kéthetente, változatlanul szerdai napokon a következő időpontokban történik:
április 15., 29.
május 13., 27.
június 10., 24.
július 8., 22.
augusztus 5., 19.
szeptember 2., 16., 30.
október 14., 28.
november 11., 25.
2. A zöldhulladékot csak az erre a célra rendszeresített, barna színű hulladékgyűjtő edényben, illetve a Társaságunk által forgalmazott, lebomló zsákban lehet kihelyezni a szállítási nap reggel 6 óráig. A biológiailag lebomló zsák ára: bruttó 549 Ft.
3. A kötegelt fásszárú zöldhulladékokat ezentúl a közterületre nem lehet kihelyezni, azt Társaságunk nem szállítja el.
4. A zöldhulladékok az Aszófői úti, komposztáló telepen is elhelyezhetők évente 150 kg mennyiségig ingyenesen. A 150 kg feletti mennyiség esetén a Közszolgáltató által meghatározott díj ellenében helyezhető el a zöldhulladék. A beszállításkor az utolsó befizetett számla bemutatása szükséges.

A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés gyakoriságának, valamint a kihelyezhető hulladékok fajtájának és mennyiségének csökkenése miatt ajánljuk a házi komposztálást.

Miért? Az otthoni komposztálás oldja meg, hogy a biohulladék ne növelje ökológiai lábnyomunkat.

Magyarországon évi több, mint 400 kg hulladék keletkezik háztartásonként. Ennek jó része biohulladék, amelynek égetése tilos Balatonfüreden. A házi komposztálás környezetvédelmileg a legelőnyösebb hasznosítás, hiszen mindenki úgy juthat a körforgásos feldolgozás révén minőségi szerves trágyához, humuszhoz drága szállítás, plusz kibocsájtás nélkül, hogy nem kell műtrágyára, tápanyagokra költeni.

Kevesebb hulladék – felelős gondolkodás.

Mi kerülhet a komposztálóba?

Háztartásából: nyers zöldségek, levelek, gyümölcsök, magok, gyümölcshéj, nyers gabona, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj.

Kertből: lomb (kivéve a dió), levágott fű, apróbb gallyak, faforgács, kizárólag fahamu.

Mit nem lehet a komposztálóba tenni?

Állati termékek maradékai, vastagabb ágak és gyökerek, állati ürülék, kő, üveg, műanyag, építési vagy vegyszerrel kezelt faanyag.